top of page

6 στοιχεία που κάνουν τον Διανθρωπισμό το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης

αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτόν και όχι το αντίστροφο. Στο άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση πάνω σε πέντε βασικά στοιχεία που κάνουν τον Διανθρωπισμό το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης. προοπτική για την ανθρωπότητα. Ο Διανθρωπισμός είναι κάτι που θα γίνει πραγματικότητα είτε στο κοντινό, είτε στο μακρινό μέλλον ασχέτως των συνθηκών. Εμείς είμαστε αυτοί που πρέπει να προσαρμοστούμε σ' αυτόν και όχι το αντίστροφο. Στο άρθρο θα κάνουμε μία σύντομη ανάλυση πάνω σε πέντε βασικά στοιχεία που κάνουν τον Διανθρωπισμό το επόμενο στάδιο της ανθρώπινης εξέλιξης.


1) Ο άνθρωπος δεν είναι το τελικό στάδιο της εξέλιξης

Ο Νίτσε είχε πει ότι ο άνθρωπος δεν είναι προορισμός, αλλά μία γέφυρα ανάμεσα στο ζώο και στον Υπεράνθρωπο. Με τον όρο "Υπεράνθρωπο" ο καθένας αντιλαμβάνεται κάτι διαφορετικό, μέσα σ' αυτές τις διαφορετικές ερμηνείες όμως, ανήκει και το cyborg, ο άνθρωπος - ρομπότ, το αποτέλεσμα του Διανθρωπισμού. Το αν το cyborg θεωρείται φυσικό ή αφύσικο είναι τελείως υποκειμενικό. Τι ορίζουμε φυσικό και τι αφύσικο; Με μία καθαρά βιολογική προσέγγιση φυσικό θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι είναι θέσφατο στη φύση και στα έμβια όντα, δηλαδή ό,τι εξασφαλίζει την επιβίωση. Αν λάβουμε το παραπάνω ως φυσικό, τότε οι κοινωνίες, οι τέχνες, τα γράμματα, οι γλώσσες, οι κουλτούρες και οι παραδόσεις θεωρούνται αφύσικα πράγματα. Το ίδιο και οι τεχνικά κατασκευασμένες κατοικίες είτε είναι φωλιές πουλιών, είτε καλύβες, είτε πολυκατοικίες. Ο κόσμος, η ιστορία και ο χρόνος τρέχουν δίχως να γνωρίζουν καλό/κακό σωστό/λάθος. Αν ο Διανθρωπισμός πρόκειται να είναι το επόμενο στάδιο μετά τον άνθρωπο, τότε θα είναι.


2) Η μίξη είναι μία μορφή εξέλιξης 

Μετά τον τέταρτο και τελευταίο μεγάλο παγετώνα, εκ της Αφρικής άρχισαν να έρχονται σιγά σιγά στην Ευρώπη οι Homo Sapiens, ελαχιστοποιώντας τον πληθυσμό των ισχυρότερων Κρο-Μανιόν. Πάμπολλες ήταν μίξεις μεταξύ αυτών των δύο ανθρωποειδών που έδωσαν τους ισχυρούς άνδρες των Ατλαντικών ακτών, της και της Βαλτικής θάλασσας. Αν και βέβαια και οι δύο άνηκαν στο ίδιο ζωικό είδος, με τη μίξη έδωσαν κάτι καινούργιο. Αυτό μπορεί να συμβεί (και ήδη συμβαίνει για όσους ανθρώπους έχουν προσθετικά μέλη) πλέον και με διαφορετικά είδη όπως οι άνθρωποι και τα ρομπότ. Σύμφωνα με την διαλεκτική του Χέγκελ, όταν κάτι - είτε είναι έμβιο ον, είτε αντικείμενο, είτε ακόμα και άποψη - (θέσις), συγκρούεται με κάτι αντίθετο (αντίθεσις), αυτά τα δύο δεν εξαφανίζουν το ένα το άλλο, αλλά δίνουν κάτι καινούργιο (σύνθεσις). Έτσι λοιπόν άνθρωπος (θέσις) και ρομπότ (αντίθεσις) μας δίνουν το cyborg, ένα ον που συνδυάζει στοιχεία τόσο από το πρώτο όσο και από το δεύτερο.


3) Οι άνθρωποι όπως και τα ζώα είναι κατά μία έννοια μηχανές

Μία άποψη που διατυπώθηκε πρώτα από τον Ρενέ Ντεκάρτ και έπειτα από τον Ζουλιέν Οφφραί ντε λα Μετρί. Και οι δύο αρνήθηκαν την ύπαρξη ψυχής ως κάτι διαφορετικό από το υλικό σώμα. Με μία πρόχειρη προσέγγιση, το ανθρώπινο σώμα αποτελείται από όργανα τα οποία δεν λειτουργούν αυτόνομα, αλλά λαμβάνουν εντολές από τον εγκέφαλο. Όπως ακριβώς το σύστημα οδήγησης σε ένα αυτοκίνητο αν και ενιαίο, χωρίζεται σε διαφορετικά πράγματα όπου κάθε ένα δίνει συγκεκριμένες εντολές, έτσι και ο εγκέφαλος χωρίζεται σε διαφορετικές περιοχές κάθε μία υπεύθυνη για την εντολή επιτέλεσης μίας ορισμένης λειτουργίας. Εφόσον λοιπόν, το σύστημα του ανθρώπου λειτουργεί όπως και αυτό μίας μηχανής, γιατί να θεωρηθεί αφύσικη η μίξη των δύο*;



4) Τα προσθετικά μέλη σημαίνουν έξτρα κέρδος για αυτούς που τα παρέχουν στην αγορά

Αυτό αν και το θεωρώ αρνητικό γεγονός για πολλούς λόγους, δεν παύει να είναι ένας λόγος που κάνει τον Διανθρωπισμό πολύ πιθανό μελλοντικό σενάριο. Εργοστάσια που παράγουν και διαθέτουν στην αγορά τα προσθετικά μέλη θα βγάλουν πάρα πολύ χρήμα από αυτή την επιχείρηση. Φυσικά υπάρχει πάντα το dark web και η μαύρη αγορά για όποιον θα ήθελε είτε φθηνά προσθετικά μέλη είτε να μην τροφοδοτήσει με χρήμα τους κεφαλαιούχους.


5) Τεράστιο μέρος της καθημερινής ζωής μας λαμβάνει χώρα στον Ψηφιακό Κόσμο

Με τη ραγδαία ανάπτυξη της ψηφιακής τεχνολογίας αυτό είναι πλέον γεγονός. Παιχνίδια ψηφιακής πραγματικότητας, 3D και 4D γυαλιά για ταινίες και παιχνίδια, επιχειρηματικές συναλλαγές μέσω διαδικτύου, προγραμματισμός ταξιδιών, ebooks, μουσική, το διαδίκτυο έχει καταφέρει να κατακτήσει κάθε τομέα της ζωής μας.Το μόνο πλέον που λείπει είναι η απευθείας "σωματική" σύνδεση με το διαδίκτυο.


6) Είναι κάτι που ήδη συμβαίνει

Προηγουμένως ανέφερα τα παραδείγματα των ανθρώπων με τα προσθετικά μέρη, όπως και τα γυαλιά ψηφιακής πραγματικότητας. Δεν είναι όμως τα μόνα. Έχουν βγει συσκευές/βάσεις όπου σαν μεγάλου μήκους βραχιόλια "κλειδώνουν" στο χέρι και πάνω σε μία βάση ο άνθρωπος μπορεί να τοποθετήσει το palmtop , το tablet ή ακόμα και το κινητό του. Η τεχνολογία προχωρά και μας καλεί να την φτάσουμε.

*Εδώ οφείλω να συμπληρώσω κάτι. Αυτό που κάνει τον άνθρωπο διαφορετικό από τα υπόλοιπα όντα, ακόμα και τις μηχανές, είναι η συνείδηση. Γνωρίζει ότι είναι αυτόβουλο όν. "Σκέφτομαι, άρα υπάρχω". Αν ένα μελλοντικό cyborg, όπου το μόνο ανθρώπινο πάνω του θα είναι ο εγκέφαλος "συνδεθεί" με αυτόν και με την μνήμη του, πιθανότατα δεν θα είναι τίποτα άλλο, παρά νέα δεδομένα σε μία μηχανή. Δεν γνωρίζουμε αν θα μπορεί να αποκτήσει συνείδηση, οπότε αν δεν μπορεί θα είναι απλά μία εντολοδόχος μηχανή και τίποτα παραπάνω.

262 views0 comments
bottom of page