top of page

Εισαγωγή στην Κρυογονική - Μία προοπτική για αθανασία

Θα θέλατε να ζήσετε για πάντα, εδώ σε αυτή τη γη; Στο εγγύς μέλλον αυτό μπορεί να γίνει μια πραγματική δυνατότητα. Πράγματι, θεωρητικά είναι δυνατό πλέον, γιατί αν κάποιος επρόκειτο να καταψυχθεί και να αποθηκευτεί μακριά, είναι αναπόφευκτο ότι σε πενήντα ή εκατό ή και χίλια χρόνια (ο χρόνος δεν θα έχει νόημα στο πλαίσιο αυτό) η χειρουργική επέμβαση θα έχει προχωρήσει σε σημείο όπου η βλάβη των κυψελών, η οποία είναι επί του παρόντος ανεπανόρθωτη, θα μπορεί να επισκευαστεί. Η δυσκολία αυτή τη στιγμή είναι ότι οι τρέχουσες μέθοδοι καταψύξεως και αποψύξεως είναι τόσο ακατέργαστες ώστε μπορούν να προκληθούν πολύ περισσότερες ζημιές στη διαδικασία. Αλλά αυτό είναι και πάλι κάτι που σύντομα θα ξεπεραστεί.


Κατά τη δεκαετία του 1960 ο Robert Ettinger ίδρυσε το Κρυογονικό Κίνημα και έγγραψε το The Prospect of Immortality (Η Προοπτική της Αθανασίας). (Και στη δεκαετία του 1970 ο Ettinger θα βοηθούσε να ξεκινήσει η διανθρωπική επανάσταση με το Man Into Superman) Ο Ettinger βλέπει "ασυνέχεια στην ιστορία, με τη θνησιμότητα και την ανθρωπιά από τη μία πλευρά - από την άλλη αθανασία και ανιδιοτέλεια".

Η Προοπτική της Αθανασίας είναι ένα νηφάλιο, επιστημονικό και λογικό επιχείρημα που βασίζεται στο αδιαμφισβήτητο γεγονός: ότι ένα βαθιά κατεψυγμένο σώμα έχει περισσότερες πιθανότητες να αναβιώσει από ό, τι μια σήψη στο έδαφος και ότι πολλοί άνθρωποι που πέθαναν πριν από πενήντα ή εκατό χρόνια από «ανίατες» ασθένειες θα θεραπεύονταν σήμερα. Ο κ. Ettinger έφερε τη διατριβή του στο λογικό της συμπέρασμα και εξέτασε κάθε πτυχή των συνεπειών. Ακόμη και όσοι είναι τρομαγμένοι από την «προοπτική» θα ενθουσιαστούν από το επιχείρημα.

Η Κρυογονικη περιλαμβάνει την ψύξη ενός προσφάτως νεκρού ατόμου σε θερμοκρασίες υγρού αζώτου, προκειμένου να διατηρηθεί το σώμα επ' αορίστου χρόνου. Στόχος είναι να κρατηθεί ο ασθενής συντηρημένος μέχρι η μελλοντική επιστήμη να είναι σε θέση να επισκευάσει ή να αντικαταστήσει ζωτικούς ιστούς και τελικά να αναζωογονήσει τον ασθενή. Μπορεί να φανεί σαν ένας αδύνατος στόχος να "αναβιώσει" ένα "νεκρό" πρόσωπο. Ωστόσο, ο "θάνατος" είναι μια διαδικασία και όχι ένα γεγονός. Η πλειονότητα των ιστών του σώματος παραμένει άθικτη σε κυτταρικό επίπεδο ακόμη και μετά τη διακοπή της καρδιάς. Ο στόχος της κρυογονικής είναι να σταματήσει αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν μετά το νόμιμο θάνατο, δίνοντας στους μελλοντικούς γιατρούς την καλύτερη δυνατή πιθανότητα αναβίωσης του ασθενούς. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει την επισκευή ή την αντικατάσταση κατεστραμμένων ιστών και ακόμη και ολόκληρων οργάνων χρησιμοποιώντας προηγμένους υπολογιστές, νανοτεχνολογία, ιατρικό εξοπλισμό και διαδικασίες.

Από το 1962, η μέση διάρκεια ζωής έχει αυξηθεί δραματικά. Η νανοτεχνολογία (η οποία φέρει την υπόσχεση της μελλοντικής βιολογικής επισκευής) έχει καταστεί μια σημαντική βιομηχανία. Σημαντικές εταιρείες, όπως η Google, έχουν ξεκινήσει επικεντρωμένες προσπάθειες για επιβράδυνση και αντιστροφή της γήρανσης. Η υπόσχεση της κρυογονικής γίνεται πιο εμφανής και πιο συναρπαστική.

Το βασικό ερώτημα σχετικά με την κρυογονική που θέλουν να ξέρουν οι άνθρωποι είναι "λειτουργεί;"


Το σημαντικό πράγμα που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι η κρυογονική είναι μια διαδικασία δύο σταδίων: Το πρώτο στάδιο περιλαμβάνει την τοποθέτηση ενός πρόσφατα ακινητοποιημένου ασθενούς σε κρυογονική κλίνη. Το δεύτερο στάδιο αφορά την αναβίωση του ασθενούς.

Με περισσότερους από 100 ασθενείς που βρίσκονται σήμερα σε σταθερή και ασφαλή κρυογονική αναστολή στην εγκατάσταση του Cryonics Institute στο Μίσιγκαν (συμπεριλαμβανομένου του ιδρυτή Robert Ettinger και μελών της οικογένειάς του) είμαστε σίγουροι ότι λέμε "Ναι" στο Στάδιο Ένα. Τα ανθρώπινα όντα μπορούν, και επί του παρόντος να συντηρηθούν με επιτυχία, χρησιμοποιώντας μια διαδικασία γνωστή ως υαλοποίηση.


Το άγνωστο ερώτημα προς το παρόν είναι εάν η προηγμένη επιστήμη θα μπορέσει να επιτύχει τη δεύτερη φάση: την ικανότητα να αναβιώσει τoυς συντηρημένους ασθενείς κάποια στιγμή στο μέλλον. Αναλυτικά η συνέντευξη του David Ettinger, υιού του Robert Ettinger στο βίντεο που ακολουθεί.





Πηγή: The Prospect of Immortality, Robert Ettinger

188 views0 comments
bottom of page