top of page

Επιστήμονες δημιουργούν χιμαιρικό υβρίδιο ανθρώπου - χοίρου

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν ότι κατάφεραν να δημιουργήσουν ένα υβρίδιο ανθρώπου και ζώου στο εργαστήριο. Είπαν ότι η επιτυχία του έργου αποδεικνύει ότι τα κύτταρα ενός ανθρώπου μπορούν να εισαχθούν σε έναν οργανισμό που είναι μη ανθρώπινος και μπορούν να επιβιώσουν και να αναπτυχθούν σε ένα ζώο ξενιστή, το οποίο στην περίπτωση αυτή είναι χοίρος.



Πρόκειται για μια βιοϊατρική πρόοδο που οι επιστήμονες πάντα ονειρευόταν, αλλά ταυτόχρονα έχει αφήσει τους επιστήμονες σε ένα quandary, καθώς ελπίζουν ότι θα είναι σε θέση να επιτύχουν μια λύση στην έλλειψη οργάνων δότη, η οποία βρίσκεται τώρα σε κρίσιμο επίπεδο. Οι επιστήμονες δήλωσαν ότι κάθε δέκα λεπτά κάποιος μπαίνει στον εθνικό κατάλογο αναμονής για μεταμόσχευση οργάνων.


Κάθε μέρα 22 άτομα που περιμένουν σε αυτόν τον κατάλογο πεθαίνουν καθώς δεν τους έχει δοθεί το όργανο που χρειάζονται. Θέτουν το ερώτημα τι κι αν οι άνθρωποι δεν έπρεπε να βασίζονται στον θάνατο ενός άλλου και ενός δότη, καθώς τα όργανα θα μπορούσαν να αναπτυχθούν μέσα σε ένα ζώο ξενιστή.


Αν και αυτό μπορεί να ακούγεται υπερβολικά σαν κάτι από μια ταινία, οι επιστήμονες είναι τώρα ένα βήμα πιο κοντά στο να γίνει αυτό πραγματικότητα. Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Salk δήλωσαν ότι έχουν δημιουργήσει μια χίμαιρα: έναν οργανισμό που μπορεί να περιέχει κύτταρα που προέρχονται από δύο διαφορετικά είδη.


Στο παρελθόν, αυτό είναι κάτι που δεν ήταν εφικτό από τους επιστήμονες. Αυτή τη στιγμή πειράματα όπως αυτά δεν είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση στις ΗΠΑ. Μέχρι στιγμής, η Salk και η υπόλοιπη ομάδα έπρεπε να βασίζονται σε ιδιωτικές δωρεές. Ένας άλλος παράγοντας που παρεμποδίζει τη δημιουργία οργανισμού που είναι μέρος των ζώων και μέρος των ανθρώπων είναι η γνώμη του κοινού.


Ο Τζουν Γου, συγγραφέας της μελέτης στο ινστιτούτο Salk, πιστεύει ότι οι άνθρωποι πρέπει να το εξετάσουν από μια διαφορετική οπτική γωνία και να επισημάνουν τις μυθικές χίμαιρες που ανέφερε ότι περιλάμβαναν υβρίδια ανθρώπινων πτηνών που οι άνθρωποι αποκαλούν αγγέλους. Συνέχισε να λέει ότι οι αρχαίοι πολιτισμοί συνέδεαν πάντα τις χίμαιρες με το Θεό. Οι αρχαίοι πίστευαν ότι μια χίμαιρα θα φρουρεί πάνω από έναν άνθρωπο και επεσήμανε ότι αυτό είναι που οι επιστήμονες ελπίζουν με το υβρίδιο ανθρώπων-ζώων στο μέλλον.


Βασικά, υπάρχουν δύο διαφορετικοί τρόποι για να δημιουργήσετε μια χίμαιρα. Ο πρώτος τρόπος βασίζεται στην εισαγωγή οργάνων από ένα ζώο σε άλλο και αυτό είναι το πιο επικίνδυνο λόγω του γεγονότος ότι το ανοσοποιητικό σύστημα του ξενιστή μπορεί να απορρίψει το όργανο. Ο άλλος τρόπος ξεκινά πίσω στ εμβρυϊκό επίπεδο όταν ένα από τα κύτταρα ενός ζώου εισάγεται στο έμβρυο του άλλου και στη συνέχεια συγχωνεύονται και αναπτύσσονται στο υβρίδιο. Παρόλο που αυτό μπορεί να ακούγεται περίεργο, συμβαίνει να είναι ένας τρόπος για να μπορέσουμε τελικά να λύσουμε μερικά από τα πιο αινιγματικά βιολογικά ζητήματα με όργανα που καλλιεργούνται στο εργαστήριο.


Όταν τα αρχέγονα κύτταρα ανακαλύφθηκαν για πρώτη φορά από επιστήμονες, φαινόταν σαν να περιέχουν μια επιστημονική υπόσχεση που ήταν άπειρη. Ωστόσο, η δυνατότητα να πείσουμε τα κύτταρα να αναπτυχθούν στα όργανα και τους ιστούς που είχαν δίκιο ήταν άλλο θέμα και ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί. Τα κύτταρα πρέπει να είναι σε θέση να επιβιώσουν σε πιάτα Petri και οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν αυτό που ονόμασαν "σκαλωσιές" για να προσπαθήσουν να εξασφαλίσουν ότι τα όργανα θα αναπτυχθούν στα σωστά σχήματα. Οι ασθενείς θα πρέπει επίσης να υποβάλλονται σε διαδικασίες που δεν ήταν μόνο επεμβατικές αλλά και επώδυνες για να συλλέξουν τους ιστούς που χρειάζονταν για να ξεκινήσουν τη διαδικασία.


Ο Juan Carlos Izpisua Belmonte, καθηγητής στο εργαστήριο γονιδιακής έκφρασης του ινστιτούτου Salk, δήλωσε ότι η ιδέα να χρησιμοποιηθεί ένα έμβρυο ξενιστής για να αναπτυχθούν όργανα φάνηκε αρχικά να είναι κάτι που ήταν απλό. Αυτό, στην πραγματικότητα, αποδείχθηκε ότι δεν ήταν έτσι και χρειάστηκε ο Belmonte και η ομάδα του περισσότερα από 40 χρόνια για να μάθουν πώς να πετύχουν μια χίμαιρα ανθρώπου-ζώου.


Οι επιστήμονες βρήκαν ήδη έναν τρόπο να πάρουν ένα ποντίκι και έναν αναπτυσσόμενο παγκρεατικό ιστό που ανήκει σε έναν αρουραίο. Αυτοί αποκάλυψαν ότι το πάγκρεας είχε χρησιμοποιηθεί για την επιτυχή αντιμετώπιση του διαβήτη, καθώς τμήματα των οργάνων είχαν μεταμοσχευθεί σε ποντικούς που ήταν άρρωστοι.


Αυτή είναι μια ιδέα που πήγε ένα βήμα παραπέρα από τους ερευνητές της ομάδας Salk και χρησιμοποίησαν το CRISPR, το εργαλείο επεξεργασίας γονιδιώματος, για να μπουν στις βλαστοκύστες του ποντικιού. Στη συνέχεια διέγραψαν τα γονίδια που ανήκουν στα ποντίκια που πρέπει να αναπτύξουν ορισμένα όργανα. Οι επιστήμονες στη συνέχεια εισήγαγαν τα βλαστοκύτταρα από αρουραίους που θα μπορούσαν να παράγουν τα όργανα και διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα λειτουργούσαν. Τα προκύπτοντα ποντίκια έζησαν να γίνουν ενήλικα ποντίκια και μερικά από αυτά μεγάλωσαν χιμαιρικές χοληδόχους κύστεις που ήταν κύτταρα αρουραίου και ποντικού, παρά το γεγονός ότι οι αρουραίοι δεν διαθέτουν αυτό το όργανο.





Οι ερευνητές πήραν έπειτα τα βλαστοκύτταρα από τους αρουραίους και μέσω ενέσεως τα τοποθέτησαν στις βλαστοκύστες των χοίρων, αλλά απέτυχαν καθώς οι χοίροι και οι αρουραίοι έχουν χρόνους κύησης που είναι πολύ διαφορετικοί.


Οι χοίροι, από την άλλη πλευρά, έχουν ομοιότητα με τους ανθρώπους και τα όργανα τους μοιάζουν πολύ με αυτές των ανθρώπων. Η εργασία δεν ήταν ακόμα εύκολη, καθώς οι επιστήμονες έπρεπε να πάρουν ακριβή χρόνο όταν εισήγαγαν τα κύτταρα των ανθρώπων στους χοίρους έτσι ώστε να μην τους σκότωναν.





Ο Τζου Γου είπε ότι είχαν δοκιμάσει τρεις τύπους κυττάρων από τον άνθρωπο κατά τη διάρκεια της πειραματικής διαδικασίας. Τέλος, διαπίστωσαν ότι τα απλοϊκά πολυδύναμα κύτταρα δεν θα διαρκούσαν όσο και αυτά με μεγαλύτερη ανάπτυξη. Τα έμβρυα επέζησαν όταν έκαναν δέχθηκαν στα ανθρώπινα κύτταρα που ήταν ακριβώς πριν στο έμβρυο των χοίρων. Αυτοί έπειτα τοποθετήθηκαν στους ενήλικους χοίρους, οι οποίοι αφέθηκαν να τα φέρουν για περίπου τέσσερις εβδομάδες πριν αφαιρεθούν και στη συνέχεια αναλύθηκαν.


186 χιμαιρικά έμβρυα τελευταίου σταδίου επιβίωσαν με καθένα από αυτά να έχει περίπου 1 στα 100.000 ανθρώπινα κύτταρα


Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να ανακαλύψουν εάν είναι δυνατόν να αυξήσουν τον αριθμό των ανθρώπινων κυττάρων καθώς ο αριθμός είναι χαμηλός αυτή τη στιγμή. Θεωρείται ότι μπορεί να χρειαστούν πολλά ακόμη χρόνια για να δει κανείς τα ανθρώπινα όργανα που λειτουργούν, αλλά το έργο έχει περιγραφεί ως μια σημαντική ανακάλυψη.


Πηγές:

216 views0 comments
bottom of page