top of page

Ιάπωνες επιστήμονες κατασκεύασαν ρομπότ από ζωντανούς μύες

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τόκιο κατασκεύασαν ένα ρομπότ που παράγει κίνηση χρησιμοποιώντας ζωντανό μυϊκό ιστό από ποντίκια, δίνοντας του για όνομα το “Biohybrid Robot”. Οι ερευνητές δημοσίευσαν το άρθρο στο ακαδημαϊκό περιοδικό Science Robotics, στο οποίο αναλύουν τον τρόπο που το κατασκεύασαν καθώς και πως λειτουργεί.Η κατασκευή του είναι πολύ στοιχειώδης, δίνοντας την εντύπωση ότι πρόκειται για κάποιου είδους δάχτυλο. Όμως η απλότητά του δεν περιορίζει τη λειτουργικότητά του, καθώς όπως θα δείτε και στο βίντεο παρακάτω μπορεί να σηκώνει μικρά αντικείμενα. Οι επιστήμονες είπαν πως αυτή είναι η αρχή για ρομπότ που θα έχουν πιο ανθρώπινα χαρακτηριστικά.



“Εάν καταφέρουμε να συνδυάσουμε αυτούς τους μυς σε μία συσκευή θα μπορούσαμε να αναπαράγουμε την περίπλοκη μυϊκή αλληλεπίδραση που επιτρέπει στα διάφορα μέρη του σώματος να λειτουργούν.” - Shoji Tekeuchi υπεύθυνος προγράμματος. "Αν και αυτό είναι μόνο ένα προκαταρκτικό αποτέλεσμα, η προσέγγισή μας μπορεί να είναι ένα μεγάλο βήμα προς την κατασκευή ενός πιο περίπλοκου συστήματος βιοϋβριδίων".



Η ερευνητική ομάδα άρχισε να ερευνά τον ζωντανό μυϊκό ιστό, επειδή το πλαστικό και το μέταλλο παρέχουν περιορισμένο εύρος κίνησης και ευελιξίας. Για να αναπτύξουν τους μύες του ρομπότ τους, στρωματοποιούν φύλλα υδρογέλης γεμάτα με μυοβλάστες-μυϊκά κύτταρα αρουραίων-σε ρομποτικό σκελετό. Ο αυξημένος μυς στη συνέχεια διεγείρεται με ηλεκτρικό ρεύμα που τον αναγκάζει να συστέλλεται.


Επειδή χρησιμοποιούν ζωντανούς ιστούς, λέει ο Takeuchi, αυτά τα ρομπότ μπορούν μόνο να επιβιώσουν και να λειτουργήσουν στο νερό.





177 views0 comments
bottom of page