top of page

Μεταφόρτωση Εγκεφάλου (Brain Uploading) και Μεταβιολογική Αθανασία






’’Στο μέλλον, η ευφυής ζωή, θα εγκαταλείψει τα βιολογικά σώματα για χάρη των μηχανικών ή ηλεκτρονικών σωμάτων’’

Arthur C. Clarke, από το έργο του ‘’2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος’’



To ''κατέβασμα'' του εγκεφάλου

Ο όρος ''μεταφόρτωση'' (uploading), στη γλώσσα της Πληροφορικής σημαίνει την μεταφορά ενός αρχείου από έναν κεντρικό υπολογιστή σε έναν μικρότερο περιφερικό ή σε μια απομακρυσμένη υπολογιστική μονάδα περιφερικής αποθήκευσης. Στη συγκεκριμένη περίπτωση θα κάνουμε λόγο όμως για κατέβασμα εγκεφάλου, φόρτωση εγκεφάλου κι επομένως του νου, σε ένα υπερυπολογιστικό μέσο και δίκτυο. Εδώ λοιπόν κάνουμε λόγο για Brain Uploading κι επομένως για Mind Uploading. Δηλαδή, πιο απλούστερα, μεταφόρτωσης του εγκεφάλου μας είτε σε μία υπολογιστική πλατφόρμα, εικονικό περιβάλλον και υπολογιστικό δίκτυο όπου θα ζει για πάντα, είτε σε ένα τεχνητό ή συνθετικό μεταβιολογικό σώμα, που δεν θα υπόκειται στους περιορισμούς της φθοράς, της γήρανσης, του εκφυλισμού και της ασθένειας, όπως υπόκειται το ήδη παρόν σώμα μας, που είναι βασισμένο στη βιοχημεία του άνθρακα.

Ο βασικός πυρήνας της μεταφόρτωσης του εγκεφάλου, είναι στην ουσία η πλήρης εξομοίωση και δημιουργία ενός ισόμορφου και ισολειτουργικού αντιγράφου του εγκεφάλου, ένα mind backup. Aυτή η διαδικασία σήμερα μπορεί σε κάποιους να φαντάζει αδιανόητη ή και απίθανη, αλλά χάρη στη σάρωση του εγκεφάλου, το σκανάρισμα (brain scanning) και την ανάλυσή του, θα δημιουργείται ένα αντίγραφο πλήρους εξομοίωσης του ίδιου μας του μυαλού, του ίδιου μας του εγκεφάλου με τη μορφή ενός ''λογισμικού ανθρώπινου επιπέδου''. Η προσωπικότητά και κάθε λεπτομερές χαρακτηριστικό αυτής (ιδιοσυστασία, εμπειρίες, τάσεις, έξεις, κλπ), θα σκανάρεται κι αυτό θα όλο το εγκεφαλικό λογισμικό θα μεταφέρεται πάνω σε μια υλισμική (hardware) πλατφόρμα πυριτίου (ή οποιουδήποτε άλλου υλικού) ή σε οποιοδήποτε άλλο υπολογιστικό μέσον, όπως ένα ρομποτικό ανόργανο μεταβιολογικό σώμα ή σε έναν εικονικό χώρο ή δίκτυο υπολογιστών και περιβαλλόντων εικονικής πραγματικότητας. Ο εγκέφαλος, μόλις φορτωθεί εκεί, θα μπορεί να αλληλεπιδράσει με το ευρύτερο περιβάλλον του, με το ίδιο το ανόργανο μεταβιολογικό του και ρομποτικό του σώμα, καθώς και με άλλα μεταφορτωμένα άτομα που επιβάλλοντός του αν βρίσκεται σε κάποιο δίκτυο ή εικονικό περιβάλλον, ή και με άλλα ανόργανα cyborgs δηλαδή, αν είναι μεταφορτωμένος σε ανόργανο ρομποτικό μεταβιολογικό σώμα.




Η Μεταφόρτωση (Uploading) του εγκεφάλου ως οδός επίτευξης της Μετανθρωπότητας

Η τεχνολογία της εγκεφαλικής μεταφόρτωσης δεν έχει αναπτυχθεί ακόμα στην πράξη, παρά μόνο έχουν δοκιμαστεί κάποιες πειραματικές απόπειρες εγκεφαλικής προσομοίωσης τμημάτων εγκεφάλου ή και ολόκληρων εγκεφάλων στα πλαίσια της Υπολογιστικής Μοντελοποίησης (Computational Modeling) και Προσομοίωσης Εγκεφαλικών Λειτουργιών (Brain Functional Simulation), σε εγκεφάλους σαλαμάνδρας, βατράχου και τώρα τελευταία και σε ποντίκια. Τέτοιου είδους πειραματικές προσεγγίσεις συναντάμε στα Εργαστήρια Υπολογιστικής Νευροεπιστήμης (Computational Neuroscience) σε πανεπιστήμια και πολυεθνικές εταιρείες στις ανεπτυγμένες χώρες της υφηλίου.

Αυτό που αναμένεται να συμβεί είναι η Εξομοίωση του Εγκεφάλου (Brain Emulation), η οποία αναμένει τις εξελίξεις της Μοριακής Νανοτεχνολογίας (Molecular Nanotechnology) για να επιτευχθεί, κάτι που δεν έχει επιτευχθεί σε κανέναν βαθμό μέχρι σήμερα. Εμείς όμως, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι η υπόσχεση της αθανασίας που φαίνεται να μας προσφέρει η μέθοδος της μεταφόρτωσης είναι απλόχερη και βασίζεται πάνω σε μια ρεαλιστική, χειροπιαστή κι επιτεύξιμη τεχνολογική βάση, σε αντίθεση με τις μέχρι τώρα αυθαίρετες, ανεξέλεγκτες και ανεπιβεβαίωτες υποσχέσεις των περισσοτέρων θρησκειών. Κατά το γήρας, το σώμα του ανθρώπου θα αρχίζει να εκφυλίζεται και δεν θα καθίσταται λειτουργικό για να χρησιμοποιηθεί ως υλικός φορέας της προσωπικότητάς του νου και της συνείδησης, τότε θα μπορεί αυτό να μεταφερθεί, να φορτωθεί και να αντιγραφεί σε μια τεχνητή συσκευή που θα είναι φτιαγμένη ώστε να λειτουργεί σαν ένας φυσιολογικός ισόμορφος και ισολειτουργικός, βιολογικός εγκέφαλος.

Ο μεταφορτωμένος τότε άνθρωπος, θα είναι πια Μετάνθρωπος και θα έχει ξυπνήσει σε ένα καινούργιο ψηφιακό σώμα, μέσα σε έναν γιγαντιαίο υπερυπολογιστή (ή δίκτυο υπολογιστών), ο οποίος θα παράγει μια τεχνητή παραγματικότητα και θα αλληλεπιδρά με άλλα φορτωμένα άτομα μέσα σε αυτήν ή θα μπορούσε ο νους-εγκέφαλος να φορτωθεί σε ένα καθαρά τεχνητό μετανθρώπινο σώμα, ανάλογο με το προηγούμενο βιολογικό σώμα, άφθαρτο και ανθεκτικό, που θα διαθέτει και κάποιες βιονικές βιοηλεκτρονικές βελτιώσεις ή ‘’προσαυξήσεις’’, όπως επαυξημένες αισθήσεις, υπερόραση, τεράστια ταχύτητα, δύναμη, ικανότητα πτήσης, ηλεκτρομαγνητικής εκπομπής, ενσωματωμένων όπλων -συμβατικών ή και κατευθυνόμενης ενέργειας- καθώς και ''τηλεκίνησης''. Άρα μιλάμε για μια φορτωμένη υπερανθρώπινη-μετανθρώπινη μεταβιολογική οντότητα και όχι για άνθρωπο. Ένα τέτοιο μεταβιολογικό μετανθρώπινο άτομο θα μπορεί να λειτουργήσει ξανά, πληρέστερα, πιο ελεύθερα και αθάνατα πια, σε μία επαυξημένη αλλά πλήρως αντικειμενική πραγματικότητα, σε έναν κόσμο πια ελεύθερο από περιορισμούς πάσης φύσεως και συνεπώς ατομικιστικό και εγγενώς αισιόδοξο για απεριόριστη εξέλιξη και επέκταση. Αυτό, πραγματικά, θα ήταν αυτό που όλοι θέλουμε να συμβεί, ο ύστατος σκοπός της ύπαρξής μας.


Η Πλήρης Εξομοίωση του Εγκεφάλου (Whole Brain Emulation), είχε ήδη από πολύ παλιά πρωτοπαρουσιαστεί ως concept σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας. Επίσης, έχει αναλυθεί εκτενώς στην επιστημονική εργασία του Αμερικανού Ρομποτιστή Hans Moravec, ‘’τα Τέκνα του Νου’’. Και φυσικά και άλλοι επιστήμονες έχουν αναφερθεί στη μέθοδο αυτή μια δεκαετία πριν. Το concept της Μεταφόρτωσης του Εγκεφάλου, παρόλο που στηρίζεται σε επιστημονικές βάσεις και υποθέσεις, έχει αντιμετωπίσει πολλές αντιδράσεις από κάποιους συντηρητικούς ακαδημαϊκούς εκπροσώπους των επιστημονικών πεδίων της Φιλοσοφίας, της Ψυχολογίας, των Ανθρωπιστικών Επιστημών αλλά και της Νευροφυσιολογίας. Φυσικά, ο λόγος που υπάρχουν τόσες αντιδράσεις, είναι ότι ακόμα δεν έχει ξεκινήσει κάποιο αξιόλογο πειραματικό εγχείρημα του Brain Uploading από κάποιον ζωικό οργανισμό σε κάποια υπολογιστική ή δικτυακή πλατφόρμα. Και ο λόγος είναι καθαρά τεχνικός (απουσία μηχανημάτων υψηλής ακρίβειας λόγω μη επαρκούς τεχνολογικής εξέλιξης) και δεν υπάρχει κάποιο σφάλμα στο θεωρητικό concept του Brain Uploading καθεαυτού (Sandberg, A. & Bostrom, N., 2008).

Οι κύριες βέβαια απαγορευτικές αντιδράσεις, οι οποίες είναι κι έντονες, προέρχονται από τον χώρο της θρησκείας και από τους κύκλους των δογματικών θεολόγων των μονοθεϊστικών αβραμογενών θρησκειών-όπως ο Χριστιανισμός, το Ισλάμ και ο Ιουδαϊσμός. Οι θεολόγοι των παραπάνω θρησκειών, αντιμετωπίζουν εχθρικά τους επιστήμονες κι ερευνητές που καταπιάνονται με το ζήτημα της Μεταφόρτωσης του Εγκεφάλου και της Μεταβιολογικής Αθανασίας, ως υπερφίαλους και κενόδοξους αλλαζόνες που θέλουν να παίξουν το ρόλο του ‘’θεού’’ και ότι θα αντιμετωπίσουν την οικτρή αποτυχία στις ματαιόδοξες εωσφορικές τους προσπάθειες. Όλες αυτές οι αντιδράσεις είναι συνηθισμένο φαινόμενο κι εκφράζονται από θρησκόληπτα άτομα που δεν έχουν το μορφωτικό υπόβαθρο να καταλάβουν το νόημα και τον σκοπό των τεχνολογιών αυτών και βέβαια δεν έχουν τη δυνατότητα να παρεμποδίσουν τις τεχνολογίες αυτές εκ των προτέρων, όπως θα γινόταν σε έναν επερχόμενο θρησκευτικό μεσαίωνα που τα ίδια αυτά τα άτομα ονειρεύονται.. Κύρια απόρροια όλων αυτών των αντιδράσεων είναι και η προσπάθεια γελοιοποίησης του concept της Εγκεφαλικής Μεταφόρτωσης, τo οποίo υποστηρίζουν διακεκριμένοι επιστήμονες με πάθος, καθώς και οι περισσότερες ομάδες του ψηφιακού underground, cyberpunks και biohackers (neurohackers, κλπ), όπου στην ουσία όλοι αυτοί είναι Διανθρωπιστές.



Βουδισμός και Κυβερνητική: H νέα σύνθεση που συνηγορεί υπέρ του Uploading


Εδώ μπορούμε να αναφέρουμε την άποψη του Βουδισμού για την Εγκεφαλική Μεταφόρτωση, όπως αυτή εκφράστηκε από τον ίδιο τον Δαλάϊ Λάμα που περιλαμβάνεται στο βιβλίο του Jeremy Hayward και του γνωστού επιστήμονα της Κυβερνητικής (Cybernetics), Fransisco Varela ‘’Ευγενικές Γέφυρες: Συζητήσεις με τον Δαλάϊ Λάμα πάνω στις Επιστήμες του Νου’’ (Εκδόσεις Shambala, 1992). Σε μια ερώτηση προς τον Δαλάϊ Λάμα, αν μπορεί ένας ανθρώπινος νους ή επί το βουδιστικότερο, ένα ‘’ρεύμα συνείδησης’’, να ενσαρκωθεί σε έναν υπολογιστή, αυτός απάντησε πως δεν μπορεί να αποκλείσει αυτή την δυνατότητα, εφόσον συντρέχουν όλες οι εξωτερικές συνθήκες και η πρέπουσα καρμική δράση για το εγχείρημα αυτό. Και στην ερώτηση αν ένας μεγάλος γιόγκι που πεθαίνει και στέκεται μπροστά από τον καλύτερο υπολογιστή θα μπορούσε να προβάλει την λεπτή του συνείδηση μέσα σε αυτόν, ο Δαλάϊ Λάμα απάντησε πως ναι, ‘’εφόσον η φυσική βάση του υπολογιστή αποκτήσει το δυναμικό και την ικανότητα να χρησιμεύει σαν μια βάση για ένα ρεύμα συνείδησης’’. Βλέπουμε λοιπόν πως, ο Βουδισμός ως φιλοσοφία είναι πρωτοποριακός στις απόψεις του και μπορεί κάλλιστα να συμφιλιωθεί με τα concepts της Κυβερνητικής και του Διανθρωπισμού.






Μέθοδοι Brain Uploading

Υπάρχουν 2 κατηγορίες μεθόδων brain uploading προτεινόμενες έως τώρα: οι καταστροφικές (destructive) και οι μη-καταστροφικές (non-destructive).

Α) Καταστροφικές Μέθοδοι Brain Uploading

1) Brain Uploading με Μικροτομές:

Σύμφωνα με αυτή τη μέθοδο, ο εγκέφαλος του ατόμου στερεοποιείται με έγχυση παραφίνης και με ψύξη στη θερμοκρασία του υγρού αζώτου (-137 βαθμούς Κελσίου). Κατόπιν κόβεται με πολύ μικρές φέτες, οι οποίες σκανάρονται από ένα μικροϋπολογιστή που βρίσκεται ενσωματωμένος στον ρομποτικό βραχίονα ενός αυτοματοποιημένου ηλεκτρονικού μικροσκοπίου. Ο μικροϋπολογιστής του ρομποτικού βραχίονα του ηλεκτρονικού μικροσκοπίου, χρησιμοποιεί τα δεδομένα της σάρωσης για να ανακατασκευάσει τα εγκεφαλικά κυκλώματα του ατόμου σε ένα τεχνητό μέσον, όπως στο υλισμικό εξομοίωσης του εγκεφάλου. Στη συνέχεια ενεργοποιείται η εξομοίωση, και το άτομο ξυπνά σε ένα καινούργιο σώμα. Οι μικροτομές ως μέθοδος, χρησιμοποιούνται ήδη σε όλα τα εργαστήρια Παθολογικής Ανατομίας και βασίζονται στη λειτουργία ενός επιστημονικού οργάνου ακριβείας που καλείται υπερμικροτόμος λεπτών ιστολογικών τομών και η τεχνική αυτή είναι προς το παρόν πολύ αργή, επίπονη και ζόρικη. Πολλοί ερευνητές προσπαθούν να εξελίξουν, να τελειοποιήσουν και να αυτοματοποιήσουν πλήρως την τεχνική αυτή και αυξήσουν την ταχύτητά της καθώς και το μέγεθος του ιστολογικού δείγματος προς ανάλυση. Αυτό προσπαθούν να το κάνουν βασιζόμενοι σε τεχνολογία νέων υλικών και σε ενσωμάτωση στην τεχνική αυτή συστημάτων ελέγχου που βασίζονται σε Tεχνητή Νοημοσύνη.

2) Brain Uploading με τη Μέθοδο της Νανοαντικατάστασης (Nanoreplacement):

H Nανοτεχνολογία, δηλαδή η τεχνολογία χειρισμού στην κλίμακα του ενός δισεκατομμυριοστού του μέτρου (την κλίμακα δηλαδή των μεμονωμένων μορίων και όπως το DNA και υπερμοριακών συμπλεγμάτων, όπως τα ριβοσώματα), είναι μια σύγχρονη και πολλά υποσχόμενη τεχνολογία, η οποία θα συνθέσει μοριακές μηχανές με πολλές πρωτοποριακές εφαρμογές σε κάθε τομέα της καθημερινής ανθρώπινης δραστηριότητας. Ένας από τους σκοπούς της Νανοτεχνολογίας είναι να αναπτύξει το πεδίο της Μοριακής Νανοσυναρμολόγησης (Μοριακή Νανοτεχνολογία) και να συνθέσει Μοριακούς Συναρμολογητές-Κατασκευαστές (Molecular Assemblers-Nanoassemblers) στην υπομικροσκοπική, μοριακή κλίμακα. Πρόκειται για την μεθοδολογική προσέγγιση στη Νανοτεχνολογία που καλείται Bottom-Up, δηλαδή σύνθεση νανοδομών ''από κάτω προς τα πάνω'' και ''άτομο προς άτομο'' και αποτελεί τον πυρήνα του πολλά υποσχόμενου μελλοντικού πεδίου της Μοριακής Νανοτεχνολογίας που καλείται Νανορομποτική (Nanorobotics). Στη συγκεκριμένη προσέγγιση, η Νανοτεχνολογία επιστρατεύεται για να συνθέσει και να εισάγει δισεκατομμύρια μικροσκοπικές μοριακές νανομηχανές (nanorobots ή nanites) στον εγκέφαλο του ατόμου προς μεταφόρτωση, και οι νανομηχανές αυτές εγκαθιστάμενες μέσα ή κοντά στους νευρώνες, θα παρακολουθεί καθεμιά από αυτές την δραστηριότητα εισόδου-εξόδου του νευρώνα της, μέχρι να μπορέσει να προβλέψει τέλεια την απόκρισή του. Όταν κατορθώσουν αυτές, την πλήρη αντιγραφή κι εξομοίωση του κάθε νευρώνα ξεχωριστά, τότε σκοτώνουν τον κάθε βιολογικό νευρώνα μέσα στον εγκέφαλο του ατόμου προς μεταφόρτωση, και η κάθε νανομηχανή αναλαμβάνει τη θέση και τον λειτουργικό ρόλο του αποθανόντος βιολογικού νευρώνα του εγκεφάλου αυτού. Έτσι, εντός λίγων λεπτών, έχουμε ένα πλήρη νέο ανόργανο και μεταβιολογικό αθάνατο εγκέφαλο, ο οποίος αντί για νευρώνες, θα αποτελείται εξ ολοκλήρου από τεχνητούς νανομηχανικούς νευρώνες, εξομοιωμένους ισόμορφα και ισολειτουργικά.


3) Brain Uploading με τη Μέθοδο του Hans Moravec:
O Καθηγητής της Ρομποτικής στο Carnegie Melon της Καλιφόρνια Hans Moravec είχε προτείνει τη δική του άλλη μέθοδο Brain Uploading. Κατά τη μέθοδο αυτή, ένα ρομπότ σε σχήμα και διάρθρωση θάμνου και ιδιότητες ρομποτικού χειρουργού (ρομπότ θάμνος), είναι εφοδιασμένο με ένα χειριστή (manipulator) που διακλαδώνεται σε όλο και λεπτότερους κλάδους, μέχρι να φτάσει να έχει δισεκατομμύρια ευαίσθητα δάκτυλα-αισθητήρες εξομοίωσης της κλίμακας του νανομέτρου. Κατά τη μέθοδο αυτή, ο ασθενής κάθεται αναπαυτικά και ξύπνιος, ενώ ο χειρουργός βάζει τον ρομποτικό αυτό χειριστή στο κεφάλι του. Τα μικροσκοπικά δάχτυλα του τελευταίου αρχίζουν να ξεφλουδίζουν τους νευρώνες του εγκεφάλου του μεταφορτωμένου, εκθέτοντας πλήρως τον εγκέφαλο, ενώ οι ηλεκτρικοί και χημικοί αισθητήρες στις άκρες των δαχτύλων του ρομπότ θάμνου, παρακολουθούν τη δραστηριότητα των εκτεθειμένων νευρώνων. Όταν ο υπολογιστής του ρομπότ-θάμνου ανακαλύψει τι κάνουν όλοι αυτοί οι νευρώνες, σκανάρουν δηλαδή πλήρως τη λειτουργία τους, τότε διαμορφώνει μια εξομοίωση για να αναπαραγάγει την ηλεκτροχημική δραστηριότητά τους. Κατόπιν, το ρομπότ-θάμνος απομακρύνει αυτούς τους νευρώνες με τα ‘’μαγικά’’ του νανοδάχτυλα και συνδέει τον υπόλοιπο νευρικό ιστό στην εξομοίωση. Κατόπιν, προχωρεί με τον ίδιο τρόπo , στρώμα προς στρώμα μέχρι να προσομοιωθεί ολόκληρο το κεφάλι του ατόμου.

B) Μη Καταστροφικές Μέθοδοι Brain Uploading:

Στα πλαίσια της μεθόδου του Brain Uploading, υπάρχουν και οι μη καταστροφικές μέθοδοι, μιας και οι τρεις προηγούμενες μέθοδοι καταστρέφουν επεμβατικά το νευρικό ιστό και το υπόστρωμα (wetware) του εγκεφάλου, ως προς την αντικατάσταση των βιολογικών νευρώνων με ανόργανους και μεταβιολογικούς ρομποτικούς ισομορφισμούς-εξομοιώσεις νευρώνων που απαρτίζουν΄έναν ανόργανο μεταβιολογικό εγκέφαλο. Επίσης, οι προηγούμενες μέθοδοι χαρακτηρίζονται ως καταστροφικές, για τον επιπλέον λόγο ότι, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας του uploading καταστρέφεται εξολοκλήρου ο ανθρώπινος εγκέφαλος (το πρωτότυπο) και είναι τρομερά επικίνδυνες στην περίπτωση ‘’λάθους’’, χωρίς να επιτρέπουν επίσης εκ των προτέρων δημιουργία αντιγράφων ασφαλείας για την περίπτωση της αποτυχίας. Η οποιαδήποτε έτσι αποτυχία αποβαίνει μοιραία για το άτομο, που εκλείπει εντελώς πριν προλάβει να αποκτήσει την πολυπόθητη μεταβιολογική αθανασία. Οι Νανοτεχνολόγοι και οι Ιατρικοί Φυσικοί προσπάθησαν να επινοήσουν, θεωρητικά ως concepts, άλλες μη καταστροφικές μεθόδους, χωρίς προηγούμενα προβλήματα. Οι μέθοδοι αυτές συμπεριλαμβάνουν:

1) Ολογραφία Ακτίνων Γάμμα (Gamma Ray Holography):

Αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί πηγή εκπομπής συγχρονισμένων ακτίνων γάμμα για να αναπαράγει την απεικόνιση και καταγραφή της λειτουργίας του εγκεφάλου τρισδιάσταστα και με ευκρίνεια ανάλυσης επιπέδου ατομικής κλίμακας. Η πληροφορία που προκύπτει από την ανάλυση αυτή, μεταφράζεται από έναν υπολογιστή ο οποίος παράγει μια λειτουργική αναπαράσταση του ίδιου του εγκεφάλου κι επομένως καθίσταται δυνατή η μεταφόρτωσή του στον επιθυμητό μεταβιολογικό φορέα.

2) Ολογραφία Ακτίνων Χ (X-Ray Holography):

Η συγκεκριμένη μέθοδος λειτουργεί παρόμοια με την προηγούμενη (Ολογραφία Ακτίνων Γάμμα), αλλά με διαφορετικές περίπλοκες τροποποιήσεις. Τα κύρια, τεχνικής φύσεως, πρόβληματα που συναντά η μέθοδος αυτή είναι ότι οι ακτίνες laser ακτίνων Χ, θα περικλείουν 100 παραπάνω φορές την ενέργεια που χρειάζεται για να εξαϋλώσουν οποιοδήποτε σώμα ή υλική δομή πάνω στο οποίο θα τύχει να πέσουν.. Επομένως, αυτό και μόνο δεν τις καθιστά σε καμία περίπτωση μη-καταστροφικές απόλυτα. Ένα ακόμα βασικό πρόβλημα (τεχνικό, οικονομικό και οργανωτικό μαζί) με τα lasers ακτίνων Χ είναι ότι οι εγκαταστάσεις που απαιτούνται για να παραχθούν οι ακτίνες αυτές θα πρέπει εκτός από massive και πολυδαίδαλες του βεληνεκούς Φυσικής Υψηλών Ενεργειών (υποσταθμοί επιταχυντών σωματιδίων τύπου CERN), είναι και πανάκριβες και απαιτούν επιπλέον γνώση για τον πειραματισμό τους, την βελτίωσή τους και την τελειοποίησή τους. Επιπλέον απαιτούνται τεράστια και ασύμφορα χρηματικά ποσά για την συντήρησή τους. Σήμερα, τόσο στις ΗΠΑ (Stanford) όσο και σε ευρωπαϊκό έδαφος, έχουν κατασκευαστεί πειραματικές διατάξεις παραγωγής laser ακτίνων Χ ελεύθερων ηλεκτρονίων (XFEL-X ray Free Electron Laser) και αν βελτιωθούν, τελειοποιηθούν σε θέματα ασφαλείας και σμίκρυνσης και αυτονομηθούν πλήρως από τη massive μορφή εγκαταστάσεων που απαιτούνται γι την ανάπτυξή τους, τότε το laser ακτίνων Χ θα αποτελέσει, μελλοντικά, μια ευέλικτη και πολλά υποσχόμενη μέθοδο Μη-Καταστροφικού Brain Uploading.

3) Απεικόνιση Μαγνητικού Συντονισμού (MRI):

Αποτελεί μια μέθοδο ανώδυνη για εγκεφαλικό σκανάρισμα, και χρησιμοποιεί μια ακαριαία βάθμωση του μαγνητικού πεδίου για να κάνει μερικά άτομα στον εγκέφαλο (συνήθως υδρογόνου) να εκπέμψουν ραδιοκύματα, τα οποία συλλέγονται στη συνέχεια και αναλύονται για να αναπαραγάγουν μια τρισδιάστατη απεικόνιση της κατανομής αυτών των ατόμων. Η τεχνική της μεθόδου χρησιμοποιείται ήδη σε ζωντανά άτομα με μια ανάλυση περίπου 1 χιλιοστού, αρκετές τάξεις μεγαλύτερη από την απαιτούμενη για την φόρτωση του εγκεφάλου (91-10 νανόμετρα). Λέγεται μάλλον αυτή η τεχνική ότι δεν θα μπορέσει να φτάσει ποτέ στην απαιτούμενη ανάλυση με την χρησιμοποίηση των πρωτονίων, γι’αυτό κι έχει προταθεί αντ’ αυτών η χρησιμοποίηση Ηλίου-3 που θα διαχεόταν γρήγορα στα κύτταρα και θα επέτρεπε μια ικανοποιητική ανάλυση για brain uploading.

4) Η Συμβολομετρία Διφωτονίου (Biphoton Interferometry):

Xρησιμοποιεί τη συμβολή των φωτονίων για να λάβει πληροφορίες για ένα δείγμα ιστού, αλλά παρουσιάζει κι αυτή προβλήματα όσον αφορά το σκανάρισμα και την εξομοίωση ολόκληρων νευρωνικών πληθυσμών και κυκλωμάτων που θα εξυπηρετούσε το Brain Uploading.

5) Συσχετιστική Χαρτογράφηση (Correlation Mapping):

Αποτελεί μέθοδο που χρησιμοποιεί χονδρικά ένα τρισεκατομμύριο (!) νανομηχανές (νανίτες) που επιτελούν λειτουργία αισθητήρα (sensor) και εγχέονται στο ΕγκεφαλοΝωτιαίο Υγρό. Καθεμία από τις νανομηχανές-νανοαισθητήρες αυτούς εγκαθίστανται κοντά σε ένα τυχαίο νευρώνα και παρακολουθεί την δραστηριότητά του. Σε τακτά χρονικά διαστήματα, η κάθε νανομηχανή-αισθητήρας, εκπέμπει με τη μορφή χημικές έκκρισης έναν χημικό δυαδικό κώδικα που κωδικοποιεί τον σειριακό αριθμό της και την παρούσα κατάσταση του ξενιστή του κυττάρου της. Αυτοί οι κώδικες συγκεντρώνονται στη διάρκεια μιας μεγάλης χρονικής περιόδου και χρησιμοποιούνται οι συσχετίσεις μεταξύ των κυτταρικών καταστάσεων των νευρώνων για να εξαχθεί ένα λειτουργικό συμπέρασμα και ένα ισόμορφο και ισολειτουργικό προφίλ λειτουργικής και συναπτικής συνδεσμολογίας του εγκεφάλου.


Μερικές τεχνικές παρατηρήσεις και δυσκολίες για την επίτευξη αποτελεσματικού Brain Uploading

Στη εποχή μας, μπορούμε να σκανάρουμε ένα κομμάτι ιστού, πάχους περίπου δυο μικρομέτρων με τη χρήση Τομογραφίας Ηλεκτρονικού Μικροσκοπίου Διαστατικής Ανάλυσης (Dimensional Analysis Electron Tomography) (Sandberg, A. & Bostrom, N.,2008) . Η μεγαλύτερη επιφάνεια ενός δείγματος που θα μπορούσαμε να φανταστούμε είναι περίπου ένα τετραγωνικό χιλιοστό. Εντούτοις, σημειώνεται διαρκώς πρόοδος, το ίδιο και στο λογισμικό για την αυτόματη ανάλυση, ερμηνεία και μοντελοποίηση ολικού πάχους και διαστάσεων των μικρογραφημάτων και στις απαιτήσεις μεγάλης χωρητικότητας για την αποθήκευση των δεδομένων της τάξης των terabytes, δηλαδή εκατομμυρίων megabytes. Παρ'όλες τις τρέχουσες δυσκολίες, πολλοί ερευνητές και φουτουριστές (futurists) όπως ο Μηχανικός της Google Ray Kurzweil, πιστεύουν ότι το Brain Uploading θα επιτευχθεί τελικά στο διάστημα των 50 χρόνων. Άλλοι ερευνητές θέτουν πολύ μικρότερα χρόνια, όπως οι ερευνητές του Project Immortality 2045, θέτουν το όριο των επτά χρόνων για την τελειοποίηση με επιτυχία της Μεθόδου Σκαναρίσματος και Μεταφόρτωσης Εγκεφάλου (Brain Uploading), πριν εφαρμοστεί ευρέως στην καθημερινή πράξη.

Θα πρέπει να παρατηρήσουμε εδώ ότι η ποσότητα των χρησιμοποιούμενων εγκεφαλικών δεδομένων προς μεταφόρτωση είναι τεράστια: Το υλισμικό (hardware) των νευρώνων του εγκεφάλου μας, είναι διαπιστευμένο ότι αποτελείται από 100 δισεκατομμύρια νευρώνες κι εκατό τρισεκατομμύρια συνάψεις, αριθμοί που βρίσκονται πολύ μακριά από την σημερινή εμβέλεια σκαναρίσματος της διαθέσιμης τεχνολογίας που ήδη υπάρχει (Sandberg, A. & Bostrom, N., 2008). Η ικανότητα όμως του πυριτίου για την αποθήκευση πληροφοριών, αυξάνει σχεδόν με σχεδόν απίστευτα ραγδαίο ρυθμό. Ο περίφημος Νόμος του Moore, που εκφράστηκε για πρώτη φορά από τον ιδρυτή της Intel, Χημικό Μηχανικό Gordon Moore το 1964, δηλώνει ότι ο αριθμός των τρανζίστορ σε ένα μικροηλεκτρονικό κύκλωμα επεξεργαστή διπλασιάζεται κάθε οκτώ μήνες έως ένα χρόνο. Ο ρυθμός αυτός διπλασιασμού, συνεχίζεται μέχρι σήμερα κι αν εξακολουθήσει, τότε αναμένεται το 2025 θα μπορέσουμε να αποθηκεύουμε δέκα εκατομμύρια megabytes (ή 10 εις την 13 bytes).



Αν γίνει αυτό, τότε θα μπορούμε να εγγράφουμε τις πληροφορίες για την φυσιολογική δομή ενός εγκεφάλου σε μερικά τέτοια τσιπς. Γενικά θεωρείται ότι απόπειρες εγκεφαλικής εξομοίωσης κι επομένως Brain Uploading έχουν ξεκινήσει ήδη να δοκιμάζονται πειραματικά, χωρίς βέβαια κάποιο αποτέλεσμα, αρχικά από μερικά μικρά ασπόνδυλα ζώα, όπως το σκουλήκι Caenorhabtitis Elgans ή την ιατρική βδέλλα, των οποίων το νευρικό σύστημα διαθέτει περίπου μόνον μερικές εκατοντάδες νευρώνες. Στο σκουλήκι elegans μάλιστα , όλοι οι νευρώνες του έχουν αναγνωριστεί, χαρακτηριστεί, χαρτογραφηθεί και σκαναριστεί όλοι κι έχουν εισαχθεί σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων Νευροπληροφορικής. Οπότε βλέπουμε εδώ ότι στο επίπεδο μοντελοποίησης (modeling) και προσομοίωσης (simulation) της εγκεφαλικής λειτουργίας σε πειραματόζωα βρισκόμαστε σε πρόοδο και τα πάμε περίφημα, αλλά στην εξομοίωση (emulation) άρα και στο πειραματικό uploading, αποτυγχάνουμε οικτρά. Παρόλο που ο ανθρώπινος εγκέφαλος αποτελείται συγκριτικά από εκατό δισεκατομμύρια νευρώνες, πολλοί ερευνητές είναι αισιόδοξοι για την επίτευξη του αποτελεσματικού uploading στον άνθρωπο, στο κοντινό μέλλον, χωρίς να ενοχλούνται καθόλου από την τη μεγάλη διαφορά στην κλίμακα ποσότητας νευρώνων και πιστεύουν ότι μόλις μάθουν πως να εκτελούν σκανάρισμα και φόρτωση, η διαδικασία του uploading το ανθρώπινου εγκεφάλου, θα αυτοματοποιηθεί πλήρως και η κλίμακα δεν θα αποτελεί καθόλου τεχνικό πρόβλημα. Το πρόβλημα τώρα στην αρχή, είναι ότι όλα τα στάδια της Μεταφόρτωσης θα πρέπει να γίνονται χειρωνακτικά (Sandberg, A. & Bostrom, N., 2008). Η Νευροεπιστήμη, η Επιστήμη των Υπολογιστών και η Νανοτεχνολογία (ειδικά η πρόοδος στη Μοριακή Νανοτεχνολογία) αναμένεται να παίξουν καταλυτικό ρόλο στην τελική επίτευξη του Brain Uploading. Aρκετά ελπιδοφόρο φαίνεται να είναι και το σχέδιο χρηματοδότησης και συγκέντρωσης ενός μεγάλου αριθμού επιστημόνων και υπαρχουσών καινοτομιών που προωθεί ο Ρώσος δισεκατομμυριούχος Dmitry Itskov, ο οποίος χρηματοδοτεί και προωθεί το Project Initiative 2045, ερευνητικό πρόγραμμα πολλών εκατομμυρίων που στοχεύει στην ρεαλιστική και ασφαλή πραγματοποίηση του Brain Uploading σε ανόργανους μεταβιολογικούς φορείς, από ρομποτικά σώματα και δίκτυα υπολογιστών μέχρι και σε ολογράμματα. https://www.youtube.com/watch?v=dyJjGxZs4l8











Τεχνητά Ανόργανα, Μεταβιολογικά Σώματα

Η διαδικασία τoυ Brain Uploading μπορεί να μεσολαβήσει αμέσως μετά το θάνατο ενός ατόμου, είτε ηθελημένα ένα άτομο εν ζωή να μεταφορτωθεί στο σώμα της αρεσκείας του. Όμως σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να έχει προχωρήσει σε ανάλογο βαθμό και η τεχνολογία και να έχει επιτευχθεί κι επομένως αποδειχθεί πειραματικά το ασφαλές Brain Uploading στην πράξη. Έως τότε, η Κρυονική, δηλαδή η κρυοσυντήρηση των σωμάτων των υποψηφίων μπορεί να σταθεί και να λειτουργήσει ως εγγυητής των υποψηφίων προς Brain Uploading και να καταστήσει τις τεχνικές συνθήκες ασφαλείς, ώστε οι υποψήφιοι να περιμένουν σε κατάσταση βιοστασίας-κρυοστασίας μέχρι οι εξελίξεις στην Μοριακή Νανοτεχνολογία επιτρέψουν την πλήρη εγκεφαλική εξομοίωσή τους και ασφαλή μεταφορά τους σε τεχνητού ανόργανους μεταβιολογικούς φορείς. Ο φουτουριστής και μηχανικός της Google, Ray Kurzweil, θεωρεί ότι η πρόοδος στη Μοριακή Νανοτεχνολογία και στα εγκεφαλικά εμφυτεύματα και νευρο-νανορομπότ θα έχει φτάσει σε ικανοποιητικό σημείο έως και το 2045 (Kurzweil, R., 2009), ενώ μέχρι και το διάστημα 2029-2045 θα έχει συσσωρευτεί ένα μεγάλο οικοδόμημα γνώσεων και τεχνικών μεθοδολογιών και πειραματικών δοκιμασιών που θα αποτελέσουν το καταλυτικό εκθετικό σημείο για την πετυχημένη εφαρμογη του Brain Uploading στην πράξη και την επίτευξη της πολυπόθητης για τον Διανθρωπισμό, Τεχνολογικης Μοναδικότητας ή Singularity! Ας είμαστε αισιόδοξοι με τις προβλέψεις του Kurzweil λοιπόν..!


Σε σχέση τώρα με τα τεχνητά σώματα, αυτά θα μεταφέρουν τον εξομοιωτή του εγκεφάλου, όπως ακριβώς τα σώματά μας μεταφέρουν τώρα τους εγκεφάλους μας. Τα σώματα αυτά θα χρειαστεί να αντιγράψουν τις αισθήσεις και τις κινητικές λειτουργίες ενός πραγματικού ανθρώπινου σώματος, αν θέλουμε να ελαχιστοποιήσουμε τον χρόνο προσαρμογής το μεταφορτωμένου ατόμου σε αυτά. Πάντως, επειδή ο εγκέφαλος, όπως έχει αποδειχθεί σύμφωνα με τελευταίες έρευνες, έχει μεγάλη προσαρμοστικότητα σε οτιδήποτε και οπουδήποτε και μπορεί και μεταβάλλει την πλαστική του συναπτική δομή σε οποιοδήποτε περιβάλλον-φορέα εισαχθεί και φιλοξενηθεί. Επομένως, θα μπορεί να δεχτεί και μερικές επιπλέον βελτιώσεις μέσα σε αυτά τα τεχνητά σώματα. Αναμένεται πάντως, ότι αυτά τα τεχνητά ανόργανα μεταβιολογικά σώματα, δεν θα είναι του τύπου των χονδροειδών μεταλλικών ρομπότ και των βαρέων χονδροκομμένων βραδυκίνητων σερβομηχανισμών, αλλά θα δομούνται από έξυπνα κι ευέλικτα υλικά, όπως μεταϋλικά, έξυπνα πολυμερή, κεραμικά, γραφένιο και άλλα προηγμένα νανοδομημένα υλικά.

Βασικό σημείο είναι ότι τα σώματα αυτά, θα μπορούν να κινούνται από μια δική τους, εύκολα ανατροφοδοτούμενη, πηγή ισχύος και δεν θα χρειάζεται επομένως να τρώνε, απελευθερώνοντας έτσι τον μεταφορτωμένο άνθρωπο (ή μετάνθρωπο) από την ανάγκη της τροφής, αρκεί βέβαια να μην χρησιμοποιηθεί ο έλεγχος της ισχύος, στη θέση της τροφής, για να συνεχιστεί η υποδούλωση του ανθρώπου από τους ταγούς της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας. Πάντως γι’αυτούς που θα ήθελαν να διατηρήσουν την απόλαυση της τροφής, η τεχνολογία της Εγκεφαλικής Μεταφόρτωσης θα μπορούσε να τους προσφέρει αντίστοιχα τεχνητά σώματα με αισθητήρες και επιπλέον αισθήσεις με αυτή ακριβώς την δυνατότητα ή εικονικά μέσω εξελιγμένων νευρωνικών δικτύων-προσαυξήσεων του εύπλαστου μεταφορτωμένου εγκεφάλου, μέσω ‘’κατεβάσματος’’ μοντέλων γεύσης ευρείας ποικιλίας, που ακόμα και ο σύγχρονος άνθρωπος δεν έχει γευθεί. Μια άλλη ακόμα ελευθερία των τεχνητών σωμάτων, θα είναι ότι θα μπορούν να προσαρμόζονται σε όλα τα περιβάλλοντα, π.χ. χωρίς να χρειάζονται αέρα για να αναπνέουν ή προστασία από την ακτινοβολία. Θα μπορούν έτσι να ζήσουν στη Σελήνη, όπως ακριβώς και στη Γη, χωρίς να αλλάζει κάτι γι’ αυτά ή να αισθάνονται τίποτα. Επίσης τα τεχνητά σώματα αυτά, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν έτσι για τους φορτωμένους πρωτοπόρους που θα αποικίσουν το ηλιακό σύστημα και μετά άλλα άστρα, επιστρέφοντας σποραδικά στη Γη.

Τα ίδια αυτά άτομα, προσαρμοσμένα καθώς είναι στο διάστημα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα κατάλληλο περιβάλλον για τους βιολογικούς ανθρώπους που θα θελήσουν να μεταναστεύσουν από τη Γη. Ένα είδος Γεωπλασίας (Terraforming) άλλων πλανητών και δορυφόρων του ηλιακού συστήματος, όπως της Σελήνης. Αν τώρα ο πληθυσμός των ατόμων αυξηθεί πολύ, μπορεί αρκετά από αυτά τα μεταφορτωμένα άτομα στα μεταβιολογικά τεχνητά σώματα, να διαλέξουν να ζήσουν σε διάφορες τεχνητές πραγματικότητες της αρεσκείας τους, όπου θα απολαμβάνουν περισσότερο χώρο και βαθμούς ελευθερίας απ΄ότι στο εξωτερικό φυσικό περιβάλλον. Γιατί τελικά ποια είναι η πραγματική διαφορά μεταξύ της ‘’αντικειμενικής’’ πραγματικότητας και της ‘’τεχνητής’’ πραγματικότητας; Ίσως τελικά δεν υπάρχει καμία διαφορα, λόγω της επίτευξης της Μοναδικότητας (Singularity) που θα επέλθει από την επιτυχή εφαρμογή του Brain Uploading.



Η Μεταφόρτωση του Εγκεφάλου ή Brain Uploading, θα μπορεί να μας προσφέρει την πραγματική, ρεαλιστική κυβερνητική αθανασία (cybernetic immortaility) σε πλήρη αντικατάσταση της ποταπής, ευτελούς, φαντασιακής και ανέφικτης θρησκευτικής αθανασίας, οδηγώντας την ανθρωπότητα σε μια Νέα Παγκόσμια Επανάσταση και σε έναν Νέο Παγκόσμιο Πολιτισμό.



Συγγραφέας της παρούσας δημοσίευσης:

Γιώργος-Φανούριος Πουλόπουλος


Πηγές-Παραπομπές:

http://www.auricmedia.net/medical-nanobots-will-connect-brain-to-cloud-computing-ray-kurzweil/


http://www.aleph.se/Trans/Global/Uploading/


http://www.ibiblio.org/jstrout/uploading/MUHomePage.html


http://pespmc1.vub.ac.be/DEFAULT.html


http://www.minduploading.org/


https://humanityplus.org/projects/press/


http://www.primitivism.com/superhumanism.htm


http://www.nanodic.com/nanoelectronic/Bush_Robot.htm










548 views0 comments
bottom of page