top of page

Κλωνοποίηση στον Άνθρωπο: Υπάρχει πρόοδος;

Παρουσίαση πειράματος κλωνοποίησης σε πιθηκοειδή



Από τότε που γεννήθηκε το πρόβατο Dolly το 1996, οι επιστήμονες σε ολόκληρο τον κόσμο χρησιμοποίησαν την ίδια τεχνική για να κλωνοποιήσουν περίπου δύο δεκάδες άλλα ζωικά είδη, συμπεριλαμβανομένων των γατών, των σκύλων, των αρουραίων και των βοοειδών. Ωστόσο, τα αρχικά ζώα είχαν αποδειχθεί ανθεκτικά στη διαδικασία - μέχρι τώρα.


Πρόσφατα μάθαμε, μέσω μίας δημοσίευσης στο Cell, πως μία ομάδα Κινέζων ερευνητών (Liu, Wang, Zhang & Xu, 2018), στο Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, αποκάλυψαν πως βρήκαν τρόπο να αλλοιώσουν την τεχνική κλωνοποίησης της Dolly ώστε να την κάνουν να λειτουργήσει στα ανθρωποειδή. Οι προσπάθειές τους οδήγησαν στη γέννηση δύο θηλυκών Μακάκων: της Ζονγκ Ζονγκ και της Χούα Χούα.


Η τεχνική που χρησιμοποιήθηκε για την κλωνοποίηση της Dolly, πυρηνική μεταφορά σωματικών κυττάρων, περιλαμβάνει την αντικατάσταση του πυρήνα σε ωάριο δότη με έναν πυρήνα που έχει ληφθεί από κύτταρο άλλου ζώου.


Αφού οι επιστήμονες χρησιμοποιήσουν ηλεκτρικό ρεύμα για να φανεί ότι το ωάριο έχει γονιμοποιηθεί, θα αρχίσει να αναπτύσσεται σε ένα έμβρυο που μπορεί στη συνέχεια να εμφυτευτεί σε ένα υποκατάστατο για την κύηση. Το ζώο που προκύπτει από την εγκυμοσύνη θα είναι ένα γενετικό αντίγραφο οποιουδήποτε ζώου δωρίζει τον πυρήνα.


Στα ανθρωποειδή, η διαδικασία έχει αποτύχει παραδοσιακά στο στάδιο της βλαστοκύστης της εμβρυϊκής ανάπτυξης.

Για να ξεπεραστεί αυτό το εμπόδιο, η ομάδα Liu et al (2018) πρόσθεσε δύο νέα στοιχεία στη συνηθισμένη συλλογή θρεπτικών ουσιών και αυξητικών παραγόντων που εισάγονται συνήθως στα έμβρυα πριν από την υποκατάσταση της εμφύτευσης. Αυτά τα νέα στοιχεία, μια ένωση που ονομάζεται τρικωστατίνη Α και αγγελιαφόρο RNA, συνέβαλαν στο να κατευθυνθεί το DNA για να αναπτυχθεί σωστά προάγοντας εκατοντάδες γονίδια απαραίτητα για την επιτυχή εμβρυονική ανάπτυξη σε δράση.


Στη συνέχεια η ομάδα εξέτασε την τεχνική της χρησιμοποιώντας κύτταρα από μακάκους ενηλίκου και εμβρύου.


Αν και οι προσπάθειες χρήσης κυττάρων από ενήλικες μακάκους παρήγαγαν δύο ζωντανά ζώα, δεν επέζησαν πολύ μετά τη γέννηση και το σώμα τους δεν αναπτύχθηκε σωστά, έτσι οι ερευνητές αποφάσισαν να δοκιμάσουν τη χρήση κυττάρων από εμβρυϊκούς μακάκους.



Εμφύτευσαν 79 από αυτά τα έμβρυα σε 21 υποκατάστατα. Έξι από τα υποκατάστατα έμειναν έγκυες και οι Ζονγκ Ζονγκ και Χούα Χούα ήταν οι μόνοι δύο επιτυχημένοι ζωντανοί γεννήσεις.

Είναι αλήθεια ότι αυτοί οι αριθμοί δεν ακούγονται πολύ εντυπωσιακοί, αλλά είναι αξιοσημείωτη πρόοδος. Στα ανθρωποειδή θηλαστικά, η δυνατότητα δημιουργίας συνόλων γενετικά πανομοιότυπων μακάκων θα είναι πιθανώς εξαιρετικά πολύτιμη για ιατρική έρευνα.


Οι μακάκοι είναι πιο κοντά στον άνθρωπο γενετικά από τα ποντίκια, έτσι οι ιδέες που συλλέγονται από τις δοκιμές σε αυτούς είναι πολύ πιο πιθανό να χρησιμοποιηθούν στους ανθρώπους. Η χρήση κλωνοποιημένων ζώων αντί αυτών που σχετίζονται απλά προσθέτει επίσης ένα επίπεδο ακρίβειας στις δοκιμές, δημιουργώντας έναν πραγματικό έλεγχο.


Δεδομένου του χαμηλού ποσοστού επιτυχίας της τεχνικής της κινεζικής ομάδας, δεν είμαστε ακόμα στο σημείο που οι ερευνητές μπορούν εύκολα να δημιουργήσουν στρατιώτες κλωνοποιημένων ανθρωποειδών στο εργαστήριο.


Ωστόσο, εάν η ομάδα είναι σε θέση να τελειοποιήσει τη διαδικασία, τα ονόματα Ζονγκ Ζονγκ και Χούα Χούα θα μπορούσαν να γίνουν συνώνυμα με τα κλωνοποιητικά επιτεύγματα στο μέλλον όπως είναι η Dolly ως τώρα.


Αλλά εδώ πρέπει κάτι να θυμόμαστε: έχουμε σπάσει το τεχνικό εμπόδιο στην κλωνοποίηση ανθρώπων και δεν υπάρχει επιστροφή.

Ενώ οι εθνικοί και διεθνείς κανονισμοί εμποδίζουν την ανθρώπινη κλωνοποίηση, δεν συμμορφώνονται όλοι με το νόμο. Κάτι που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε είναι ότι οι επιστημονικές εξελίξεις δεν καθορίζονται πάντα από αυτό που πρέπει να κάνουμε, αλλά απλά τι μπορούμε να κάνουμε. Μπορούμε να απαγορεύσουμε ό,τι θέλουμε για την επιστήμη, αλλά δεν μπορούμε να την σταματήσουμε.


References

  • Liu, Z., Cai, Y., Wang, Y., Nie, Y., Zhang, C., Xu, Y., ... & Sun, Q. (2018). Cloning of macaque monkeys by somatic cell nuclear transfer. Cell, 172(4), 881-887.

33 views0 comments
bottom of page